“Minu Maroko” perekond Mrabte kuskussiretsept ilmus Kodukirja retseptikogumikus “Parimad palad 2010”.
„MINU MAROKO“ KUSKUSS
Marokolased nimetavad kuskussi austavalt ta‛aam, mis tähendab maroko dialektis „toit“. Seda peetaksegi toitude kuningaks, kuna esindatud on pea kõik vajalikud toiduainegrupid – juurvili, teravili, liha, piimatooted, rasvad. Seda toitu valmistatakse tavaliselt moslemite „pühapäeval“ – reedel – või oluliste külaliste puhul.
Igal Maroko perel on oma retsept, pisikese nüantsiga. See retsept on pärit „Minu Maroko“ raamatu Mrabte perest.
2-3 tomatit
4 sibulat
½ kg veiseliha
4 porgandit
tükk kõrvitsat
1 kaalikas
4 kartulit
2 suvikõrvitsat
1 konserv kikkerherneid
½ l piima
soola, pipart, safranit, oliiviõli, võid
1 pk kuskussi
Aseta tomatid kuuma vette, kuni nende nahk lahti tuleb. Seejärel eemalda nahk ja haki tomatid ühtlaseks pastaks. Haki sibulad. Pane poti põhja oliiviõli, sinna peale lihatükid (mitte väga väikesed, kuid mitte ka liiga suured). Lisa tomatipasta, hakitud sibulad ja maitseained. Lase segul mõnda aega madalal tulel praadida; seejärel lisa vett ja aja segu keema.
Lisa potti neljaks (risti ja põiki) lõigatud porgandid, kõrvitsatükid, kaalikas, 2 sibula rõngad, pooleks lõigatud kartulid, tükeldatud suvikõrvitsad, kikkerherned, või ja sool. Jälgi, et potis oleks keemiseks piisavalt vett. Kui kõik on pehmeks keenud, lisa potti piim.
Kuskuss valmista pakil oleva õpetuse järgi. Kui oled julge kultuurikatsetaja, serveeri suurel taldrikul või vaagnal nii, et kõige alla jääb kuskuss, selle peale juurviljad ja viimaks kaste ja proovi süüa käega, nagu ehtne marokolane – graatsiliste randmeringidega peotäiest kuulike veeretades. Kui ei julge või ei õnnestu, siis lusika või kahvliga sobib ka.:)
Väga maitsev ja tasakaalustatud roog!
Lisa kommentaar